fredag 19 juni 2015

DET BORDE BANNE MIG VARA VARNINGSTEXT PÅ DEN ICKE - EKOLOGISKA FÄRSKPOTATISEN OCH JORDGUBBARNA...!

Varje lördagsförmiddag ägnar jag  mig osvikligt åt att frekventera den lilla supermysiga torghandeln i Mönsterås. Ett par i övre medelåldern står beundransvärt där i ur och skur med sina grönsaker och sin potatis, och folk köper gärna och samlas ofta för lite prat och skratt.

Jag kan inte påstå att jag bidrar till vare sig det ena eller andra när det gäller det sociala, men jag misstänker att jag nog är den av Mönsteråskunderna som köper mest tomater och gurkor i alla fall. Utbudet är en riktig ögonfägnad, och stora granna kålhuvuden trängs där med fin och bastant blomkål, säsongens bär och svamp, och till och med ölandskroppkakor finns där. Och så förstås potatis, flera sorter med ibland nya namn, smaker och egenskaper.

Men jag är en riktig nörd när det gäller torghandel och handel överhuvudtaget. För jag gör mina selektiva val och intresserar mig bara för det som undsluppit kemikalier och giftbesprutningar. Därför frossar jag och övrig familj av de obesprutade underbart fina tomaterna från en gård utanför Kalmar, och de härliga eko - gurkorna från Långasjö, som också fått växa naturligt och fritt från "otäcksheter". Och tänk vad glad jag blir över sånt!

Så hem far jag alltid glad i hågen, med att par rejäla kassar av dessa härligheter och jag känner mig bara så stenrik på nyttigheter, och det är både terapi och friskvård för mig! Och sånt unnar jag alla andra också! Skulle inte förvåna mig om torghandlarparet undrar om jag inte är tomatmissbrukare, om det röda guldet möjligen är mitt specialintresse... om det är nån vajsing med kärringen i de röda glasögonen...?  Då och då frågar de vänligt om "det inte ska vara lite färskpotatis eller möjligen lite söta goa jordgubbar". Men se fru Danell har sen länge varit rätt så påläst vad gäller hur de flesta nypotatisar och jordgubbar har det under "sin uppväxt"... Tyvärr, väldigt sorgligt och ganska oroande, så får de båda och många andra råvaror, genomgå en mängd besprutningar med bekämpningsmedel för att skörden ska bli stor, färdig i tid, vara perfekt och felfri  och bringa klirr i kassan ( en förresten otäck tidstypisk åkomma i många sammanhang).

Det här har jag faktiskt problem med, och har haft länge, för vad vi äter påverkar vår hälsa på flera plan, och att djur och natur tar skada av människans girighet och okunskap är långt, mycket långt ifrån okey för mig!

Och jag tycker banne mig att det vore fullt befogat och rätt mot konsumenten, att vår mat när den säljs, hade varningstext ( precis som tobaken äntligen fick) där använda bekämpningsmedel och deras hälso - och skaderisker för människa, djur och natur redovisas öppet!

Och till den, tack och lov allt mindre grupp, som fortfarande väljer bort eko -maten för att den är för dyr, för att den är "konstig", eller för att man bara inte vet det innebär, vill jag säga : Snälla, tänk till! Skaffa kunskap och låt er motiveras till att " ekokonventera"! För egentligen borde den naturligt och giftfritt producerade maten vara det enda alternativet i våra butiker!

Välj eko och reko, och tänk osjälviskt, klokt och långsiktigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar