torsdag 8 januari 2015

SÅ TÄNKER JAG EN DAG I SKUGGAN AV ÄNNU ETT VIDRIGT HATBROTT

Ett nytt år och en fantastisk möjlighet för mänskligheten att på allvar börja jobba för att göra vår enda jord till det hem, den trygga fredliga plats för ALLA som  jag vill tro att det en gång var meningen att den skulle vara.

Men efter gårdagens vidriga hatattack mot den tidningsredaktion i Paris där flera människor miste sina liv är det svårt att kunna se med tillförsikt på en bättre värld. Det är svårt därför att det här terrordådet bara är ett av alla dem som sorgligt nog sker nästan oavbrutet runt omkring oss i vår värld. Samma primitiva bakomliggande tankar utgör det igenkännbara motivet där egentligen svaga, rädda, ofta paranoida, outvecklade människor använder religionen och tolkar den till förmån för egna fullblodsegoistiska, ondskefulla avsikter. Maktanspråken världen över, och särskilt där krig och konflikter ständigt hotar, är gigantiska och till synes ohejdbara. Och fundamentalistiska åsikter, och rigida förstenade ideologier, blir till förödande vapen i dessa ständigt pågående religionskrig där ondsinnade människor utnämner sig tolkningsföreträdare av uråldriga  religiösa skrifter och lagar för att kunna skrämma, hota och döda sig fram till makt och kontroll.

Det ligger nära till hands att fatta avsky för varje form av religion mot bakgrund av sådana här händelser, oavsett vad man själv har för förhållande till just religion. Hatbrott av den här digniteten väcker naturligtvis hos mig, liksom hos alla andra, stor avsky, sorg och vrede. Den reaktionen bör inte utebli hos oss medmänniskor.
Men jag tycker det är viktigt att också försöka se på sådana här, världens hemskheter, med saklig blick och inte utan psykologiska aspekter på människan. Vilket INTE ska förväxlas med någon form av bortförklaring.

Jag tror inte någon enda av världens religioner är utan inslag av texter och budskap som, om man så vill, skulle kunna tydas eller tolkas som redskap för att i sin egen inbillade suveränitet, vilja begränsa,förminska och kritisera andra människors val av religiösa ideologier och levnadssätt. Det är när en ortodox, så kallad renlärig, religiös tro,vilken den än må vara, går över till att bli fundamentalistisk, fanatisk och maktfullkomlig som den blir verkligt otäck, ond och farlig! Och fundamentalister är farliga människor!

Och vore världens länder och folk jämställda och levde i fungerande demokratier, och om jordens resurser så önskvärt vore rättvist fördelade över alla länder, så skulle mycket se annorlunda ut. I krigförande länder där konflikter,våld och otrygghet är ständigt närvarande, förändras  naturligtvis människor på olika sätt eftersom de ofta av naturliga skäl befinner sig i obehandlade kris och trauma- tillstånd. De förlorar sin identitet, och sin existentiella trygghet och  försöker sannolikt på olika sätt att stärka sig och behålla sin värdighet, hålla fast vid något. Detta "något" tror jag kan vara just de starka, kärva, mer stränga inslagen i deras religioner. Något som kan få, som vi vet, fruktansvärda följder.

Problemet är alltid ett och detsamma, att våld, krig och dödande föds ur intolerans och bristande respekt. Samma fenomen ligger till grund för mobbing på arbetsplatser och bland barn på skolor, och vid andra övergrepp där följden inte sällan blir att människors liv slås i spillror.

Så inget kan väl vara viktigare än att vi alla jobbar på med oss själva och försöker vara goda exempel, och är toleranta, generösa och fridsamma mot andra, också mot dem som inte tycker, tänker, tror, bor, ser ut, eller gör som vi själva gör!

Och blir vi bemötta som vi inte vill bli bemötta, så bör vi nog i konsekvensens namn INTE sjunka till hämnd, våld eller vedergällning. För det är just så som krig i världen brukar börja...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar